Miksi ruoka pakataan kierrätyskelvottomaan mustaan muoviin?


Hiilellä värjätty musta muovi voidaan laittaa pakkauskeräykseen, mutta se päätyy lopulta rejektiin ja poltettavaksi sekajätteen mukana. Tämä johtuu siitä, että kierrätysmuovijalostamon optinen sensori ei pysty tunnistamaan mustan muovin muovilaatua. Pakkauskeräykseen päätyvää mustaa muovia ei siis voida kierrättää.

Minusta onkin ihmeellistä, miten mustaa muovia on käytössä edelleen niin paljon. Ruokakaupat suorastaan pursuavat sitä. Tämä tuntuu olevan puhtaasti ulkonäöllistä.

Siksi kysyin palautelomakkeella HKScanilta, Atrialta, Saarioiselta sekä Kokkikartanolta, miksi he käyttävät tuotteissaan mustaa kierrätyskelvotonta muovia.

Kysyin myös Kariniemen kotitiloilta sekä Vialta, ja heillä oli sama vastaus kuin emoyhtiö HKScanilla.

Ensin hieman esimerkkejä näiden yritysten tuotevalikoimista.

Kokkikartanon tuotteita - kuinkas muutenkaan - mustassa muovissa.

Saarioisten äiten näkemys einesten muovipakkauksista


Kuvankaappaus HKScanin sivulta näyttää einesten lisäksi leikkeleitä käärittynä mustaan muoviin.

Kariniemen kotitilat saa pisteitä siitä, että aivan kaikki tuotteet eivät tunnu olevan mustassa muovissa! Mutta kuinkas ollakaan, nämäkään pakkaukset eivät HKScanin mukaan ole kierrätettävissä.


Kysymykseni valmistajille

Lähetin ensimmäisen kysymykseni Vialle, ja jälkikäteen tajusin johdattelevani siinä vastaajaa:

Kysyisin, miksi tuotteessanne käytetään kierrätykseen kelpaamatonta mustaa muovia?

Miksi muovi ei voi olla esim. läpinäkyvää? Onko kyse ulkonäkösyistä?

Tuon jälkeen lähetin lopuille valmistajille lyhennetyn version kysymyksestä:

Kysyisin, miksi tuotteissanne käytetään kierrätykseen kelpaamatonta mustaa muovia?

Saarioisten vastaus


Hei

Kiitos yhteydenotosta koskien muovipakkauksiamme.

Mustat muovipakkaukset voi laittaa muovinkeräykseen niin kuin kaikki muutkin käyttämämme pakkausmuovit. Musta muovi ohjautuu vielä tänä päivänä energiahyötyjätteen joukkoon, jonka antama energia on yhtä suuri kuin polttoöljyllä.

Tiedostamme tilanteen mutta olemme melko uuden asian edessä. Uusien pakkausmateriaalien löytäminen ja niiden testaaminen tuotteisiin ja pakkauslaitteisiin vievät aikaa. Seuraamme myös kehitystä olisiko jollain aikavälillä mahdollista kierrättää myös musta muovi materiaalina.

Lisää pakkauksistamme pääset lukemaan oheisen linkin välityksellä.

https://www.saarioinen.fi/saarioinen/vastuullisuus/pakkaukset/

Ystävällisin terveisin
Saarioisten kuluttajapalvelu

HKScanin vastaus

HKScan painotti, että lihapakkauksista myöskään läpinäkyvät pakkaukset eivät ole kierrätettävissä, sillä ovat yleensä "monikerroslaminaatteja". Hyvä tietää!

Hei!

Kiitos yhteydenotostasi koskien Via, HK  ja Kariniemen tuotepakkauksia.

Kierrätys on todella tärkeä asia meille ja pyrimme etsimään kokonaisuuden kannalta mahdollisimman ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Lihapakkaukset ovat hyvin yleisesti monikerroslaminaatteja, eikä kierrätyslaitosten tunnistusjärjestelmät valitettavasti nykyteknologilla tunnista näitä väristä riippumatta. Ympäristön kannalta monikerroslaminaatit tarjoavat tehokkaan ratkaisun, mutta valitettavasti ne eivät ole tällä hetkellä kierrätettävissä. Kierrätettävät pakkaukset ovat kuitenkin yksi tärkeimpiä kehitysalueitamme ja pyrimme löytämään myös tähän toimivan ratkaisun kokonaisuus huomioon ottaen. Käytetyt muovipakkaukset kannattaa aina toimittaa niille tarkoitettuihin RINKI ekokeräyspisteisiin tai jos käytettävissä jo kiinteistökohtainen muovipakkausten keräys, niin silloin sinne. Tällöin käytetyt pakkaukset päätyvät kierrätyslaitokselle, joka lajittelee pakkaukset ja käyttää ne ympäristön kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.
Olen antanut palautteesi tiedoksi tuotekehitykseemme ja markkinointiin. Kuluttajien toiveet ovat meille tärkeitä, jotta pystymme parantamaan tuotteitamme ja palveluamme.

Ystävällisin terveisin
(Nimi poistettu)
Kuluttajaneuvoja
HKScan Finland Oy

 Kokkikartanon vastaus

Hei!

Kiitämme Teitä tiedustelustanne.

Kokkikartanon mustat muovirasiat voi kuluttaja laittaa energiajätteeseen tai muovinkeräykseen. Kierrätyslaitoksissa muovin lajittelu tapahtuu tunnistimien avulla, joka tunnistaa eri muovilaadut lähi-infrapunavalon avulla. Mustat muovit ovat siksi ongelma muovien lajittelussa, ettei sitä voida tunnistaa lähi-infrapunavalon avulla. Tästä syystä osa mustasta muovista päätyykin suoraan polttoon eikä esimerkiksi muovin jatkojalostukseen.

Kokkikartanon ruokien pakkausmateriaalien suhteen ollaan tekemässä ensi keväänä laajamittainen selvitystyö, jonka tarkoituksena on löytää käyttäjä- sekä ympäristöystävällisempiä pakkausmateriaaleja ja pakkauksia.
  
Ystävällisin terveisin

Kokkikartanon kuluttajapalvelu

Snellmanin Kokkikartano Oy

Atrian vastaus

Atria ounastelee, että kierrätyslaitoksilla tämä mustan muovin ongelma ratkeaa lähiaikoina. 

Hei
Kiitos antamastasi palautteesta Atria kuluttajapalveluun. Olen pahoillani viivästynyttä vastausta. Selvittelimme asiaa pakkauskehityksessä. Kehitämme pakkauksia yhteistyössä kierrätyslaitosten kanssa ja tämä mustaan väriin liittyvä asia ratkaistaan lähiaikoina. Monissa tuotteissa musta väri ei vaikuta pakkauksen kierrättämiseen ja monet pakkaukset tulevat jatkossakin olemaan mustia (esim. uusi jauhelihapakkaus). On tärkeää, että muovipakkaukset viedään muovinkeräysastiaan, jolloin ne päätyvät ympäristönsuojelun näkökulmasta kannalta oikeaan paikkaan.
Mukavaa talven odotusta!

"Monissa tuotteissa musta väri ei vaikuta pakkauksen kierrättämiseen" kuulostaa hieman siltä, että Atrian läpinäkyvätkin muovipakkaukset olisivat kierrätyskelvottomia - ehkäpä näitä monikerroslaminaatteja, joista HKScan kertoi vastauksessaan.

Mitä voin tehdä kuluttajana?

Jätä mustaan muoviin pakatut tuotteet kaupan hyllylle. Valitse tuote, jonka pakkaus on ekologinen tai edes tehty kierrätyskelpoisesta muovista. Näin luot yrityksille painetta muuttaa pakkauksia ekologisempaan suuntaan.

Liha ja einekset ovat epäekologisimpia ruokia. Valitse kasvisruoka, jos mahdollista ja tee set itse tuoreista raaka-aineista.

Laita kierrätettävyydestä huolimatta kaikki pakkausmuovi pakkauskeräykseen, jotta siitä saadaan kaikki irti. Ainoa muovi, mitä pakkauskeräykseen ei saa laittaa on PVC, ja sitä on mm. CD-levyjen kansissa.

Jos mustakin muovi tulee edelleen laittaa pakkauskeräykseen, mitä merkitystä tällä blogikirjoituksella on?

Mielestäni on tärkeää, että ihmiset tietävät mikä muovi kierrättyy ja mikä ei. Tieto mahdollistaa ympäristöystävälliset kulutusvalinnat ja aiheuttaa tervettä muutospainetta pakkausvalmistajia kohtaan.

Jos kuluttajat virheellisesti luulevat, että kaikki heidän ostamansa muovipakkaukset kierrättyvät, eivät he ymmärrä vaatia parempaa valmistajilta. Tällöin he jatkavat epäekologisten tuotteiden ostamista ja pakkausvalmistajat voivat jatkaa kierrätyskelvottoman muovin käyttöä tuotteissaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voiko leivinpaperin kompostoida?

Sopiiko kuittipaperi paperinkeräykseen?

Miksi kuitti tulostetaan, vaikka asiakas ei tarvitse sitä?